چرا هوشمند سازی؟
با پیشرفت تکنولوژی همهی جنبههای زندگی دستخوش تغییر شده است. حتی خانهها هم کمکم شکل سنتی و قدیمی خود را از دست داده و به خانههای هوشمند تبدیل شدهاند. شاید این سوال در ذهن شما شکل گرفته باشد که تفاوت اینگونه خانهها با خانههای معمولی چیست؟ در مقایسهی خانهی هوشمند و خانهی معمولی می توان گفت که خانهی هوشمند شبیه یک دستیار باهوش است. تجهیزات خانهی هوشمند شکل عجیب و غریبی ندارند و همان وسایل خانهی معمولی هستند؛ با این تفاوت که از طریق یک کنترلکننده مرکزی با یکدیگر در ارتباط بوده و قابل مدیریت هستند. کنترل تجهیزات را میتوان از هر مکانی که به اینترنت متصل باشد، انجام داد. بعلاوه برخی سنسورها و تایمرها در خانه هوشمند وظیفه کنترل خودکار و بهینه تجهیزات را برعهده دارند. در نهایت، افراد نیز با نصب یک اپلیکیشن بر روی گوشی هوشمند خود، میتوانند تجهیزات خانه هوشمند خود را کنترل کرده و در هر لحظه از وضعیت آن ها آگاه باشند. بنابراین هوشمند کردن خانه فقط به معنی تعویض تجهیزات خانه با انواع قابل اتصال به اینترنت یا خودکار آنها است. این تجهیزات میتواند شامل سیستم روشنایی، تهویه، صوتی و تصویری، ایمنی و یا امنیتی خانه شما باشد.
در ادامه قصد داریم تا از جنبه های مختلف، شما را با گوشه ای از مزایای خانه هوشمند آَشنا کنیم.
قابلیت کنترل از راه دور
با نصب اپلیکیشن خانهی هوشمند بر روی تبلت، رایانه و یا گوشی هوشمند میتوانید تمامی تجهیزات را از هر کجای دنیا، کنترل ومدیریت کنید؛ خواه در حیاط خانه در حال استراحت ، چه در مسافرت و چه در محل کار باشید .قابلیتهای اپلیکیشن به شما این امکان را میدهد تا تجهیزات را به صورت جداگانه و یا گروهی با برنامهریزی و تعیین زمانبندی کنترل کنید. به طور مثال، هنگامی که شما در محل کار هستید، میتوانید با ایجاد یک سناریو در اپلیکیشن، تجهیزات را به نحوی مدیریت کنید که با ورود به خانه، سیستم روشنایی فعال و سیستم امنیتی به حالت نیمه فعال درآید.
راحتی و رفاه
با وجود خانه هوشمند بسیاری از کارها راحتتر از قبل انجام میشود. حتما برایتان پیش آمده که هنگام خواب فراموش کردهاید چراغ آشپزخانه را خاموش کنید. با وجود خانه هوشمند، دیگر لازم نیست برای خاموش کردن آن از رختخواب جدا شوید. کافی است از همان اتاق خوابتان و به وسیلهی گوشی، چراغ مربوطه را خاموش کنید. از سوی دیگر خانه هوشمند باعث آسایش و سهولت در زندگی افراد کم توان و یا ناتوان جسمی شده است. چرا که خانه هوشمند نیاز به جابجایی فیزیکی را به حداقل رسانده است.
امنیت و ایمنی
انواع سنسورهای ایمنی و امنیتی مانند سنسور دود، سنسور در و پنجره، سنسور تشخیص حرکت و … همگی باعث افزایش ضریب ایمنی و امنیتی منزل شما خواهند شد. امروزه در بیشتر ساختمانها از دوربینهای مداربسته جهت تامین امنیت استفاده میشود. اگر چه وجود این دوربینها مفید است اما کافی نیست. خانه هوشمند با کمک سنسورهای حرکتی در فضای بیرونی میتواند حرکات مشکوک را شناسایی و با ارسال هشدار به گوشی هوشمند، شما را مطلع سازد و یا به طور خودکار هشدار را فعال کند و به پلیس اطلاعرسانی کند.
از حیث ارتقای ایمنی، خانه هوشمند با کمک سنسورهای دود، سنسورگاز، سنسور مونوکسید کربن و …. میتواند از بسیاری از خسارات احتمالی ناشی از نشت گاز، آتشسوزی و یا حتی زلزله پیشگیری کند.
صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه ها
امروزه با افزایش مصرف انرژی و عواقب خطرناک آن برای محیط زیست، صرفهجویی در مصرف انرژی یک امر ضروری به حساب میآید. تحقیقات نشان داده، بیشترین درصد مصرف انرژی در خانههای مسکونی مربوط به سیستم سرمایش و گرمایش و پس از آن سیستم روشنایی است. راه حل خانه هوشمند برای کاهش مصرف در سیستم گرمایش و سرمایش استفاده از یک ترموستات هوشمند است. با کمک ترموستات هوشمند میتوان دمای ساختمان را در زمانها و ساعات مختلف و یا در فصلهای مختلف تنظیم کرد. از طرفی میتوان از مصرف بی دلیل وسایل گرمایشی در زمانی که کسی در منزل حضور ندارد نیز جلوگیری نمود. پیش آمده که هنگام خروج از منزل فراموش کردهاید که برخی چراغها را خاموش نمایید. با وجود خانه هوشمند و سهولت مانیتورینگ و پایش روشنایی در اپلیکیشن، میتوان لامپهای اضافی را، در بیرون از منزل، خاموش نمود تا از مصرف بیهوده برق جلوگیری شود. در بعضی موارد این میزان صرفهجویی قابل توجه میباشد مانند زمان مسافرت. همچنین وجود دیمر، سنسور تشخیص حضور و تایمر نیز در سیستم روشنایی خانه هوشمند باعث کاهش مصرف انرژی خواهد شد.
ممکن است در ابتدا راهاندازی خانه هوشمند به نظر کار هزینه بری باشد، اما باید قبول کرد که با گذشت یک بازه زمانی معقول، بیش از آنچه که فکر کنید باعث کاهش هزینه قبوض خدماتی منزل شما خواهد شد. چه بسا که آسایش و رفاهی که خانه هوشمند در اختیار شما قرار میدهد خود بسیار ارزشمند است!
چرا هوشمندسازی بیسیم؟
در خانه هوشمند همه نقاط میبایست به کنترلکننده مرکزی متصل شوند. در سیستمهای باسیم این کار از طریق کابل شبکه امکانپذیر میشود. در این سیستمها، ارتباط دیتا میان سرور و دیگر تجهیزات با دو یا چهار رشته سیم برقرار میشود. که دو رشته مربوط به انتقال دیتا و دو رشته جهت تغذیه (پاور) تجهیز میباشد. در مقابل، هر سیستم هوشمندی که بتواند ارتباط خود را از طریق بیسیم برقرار کند، سیستم هوشمند بیسیم نامیده میشود.
در ادامه به مقایسه سیستم های بیسیم و با سیم میپردازیم.
هزینه اولیه نصب و راه اندازی
در سیستمهای خانه هوشمند باسیم تعداد زیادی کابل شبکه برای اتصال نقاط به کنترل کننده مرکزی نیاز است. همین امر به وضوح نشان میدهد که سیمکشی این سیستم هزینه گزافی خواهد داشت. در مقابل سیستمهای خانه هوشمند بیسیم، هیچ هزینهای برای اجرای سیمکشی به کاربر تحمیل نمیکنند.
توسعه پذیر بودن
گاهی اوقات ممکن است ترجیح دهید، ابتدا بخشی از خانه هوشمند را در منزل (یا محل کار) خود پیادهسازی کنید. چنانچه خواهان اجرای خانه هوشمند باسیم باشید، توسعه پذیری سیستم در آینده برای شما دردسرساز خواهد شد. چرا که اضافه کردن سیمکشی به سیستم، نیاز به تخریب و سیمکشی دوباره خواهد داشت. از سوی دیگر چنانچه به هر دلیلی تصمیم به تغییر نقشه سیستم خانه هوشمند بگیرید، این معضل بیش از پیش خودنمایی خواهد کرد .اما اگر از سیستم خانه هوشمند بیسیم استفاده کنید، به راحتی قادر خواهید بود در هر زمانی هر نقطهای را به شبکه اضافه و یا از آن کم کنید.
کاهش احتمال بروز مشکل در شبکه
در سیستم خانه هوشمند باسیم، به دلیل لزوم وجود کابل برای برقراری ارتباط بین نقاط مختلف شبکه، بروز هرگونه مشکل در سیم کشی کابل های شبکه میتواند منجر به از کار افتادن بخشی یا تمام شبکه شود. این در حالی است که سیستم خانه هوشمند بیسیم از هیچ کابلی برای ارتباط استفاده نمیکند و بنابراین احتمال بروز این مشکل در سیستم خانه هوشمند بیسیم به صفر می رسد.
کاهش هزینه های جاری
هزینههای جاری را میتوان به هزینه تعمیر و نگهداری و هزینه برق مصرفی شبکه اطلاق کرد. با توجه به استفاده از سیم در سیستم خانه هوشمند باسیم، هزینه نگهداری و تعمیرات شبکه باسیم به مصرف کننده تحمیل میشود .از سوی دیگر در صورت طراحی غیر استاندارد و استفاده از کابل های نامرغوب، میزان تلفات نیز افزایش می یابد. واضح است که افزایش تلفات شبکه در نهایت منجر به افزایش مصرف انرژی و افزایش هزینهها میشود.
اشغال فضای کمتر
در سیستمهای بیسیم معمولا سیمکشی ساختمان دستکاری نمیشود و تابلو برق ساختمان شکل ابتدایی خود را حفظ میکند. در سیستمهای باسیم، تابلو برق ساختمان نیاز به فضای بیشتری دارد و به همین دلیل سایز آن باید بزرگ طراحی شود.
مواردی که در بالا ذکر شد، تنها برخی از امتیازات خانه هوشمند بیسیم میباشد. با این حال به نظر میرسد، همین موارد هم برای یک انتخاب منطقی کافی باشد!
(0) نظر